Vytvorené: 25. 08. 2015 Tlačiť

Populárny francúzsky herec, producent a režisér. V jeho filmografii prevládajú dobrodružné a kriminálne filmy. Držiteľ Zlatého medveďa.

Učil sa mäsiarskemu remeslu. Ako sedemnásťročného ho povolali do francúzskeho námorníctva, slúžil v koloniálnej armáde v Indočíne. Po návrate od roku 1956 študoval herectvo, debutoval malou úlohou vo filme Y. Allegreta Keď sa do toho zapletie žena (1957). Jeho herecké umenie sa rozvinulo najmä v spolupráci s režisérom L. Viscontim vo filme Rocco a jeho bratia (1960) a Gepard (1963) a s režisérm M. Antonionim vo filme Zatmenie (1962). V krátkom čase sa stal jedným z najobľúbenejších hercov a jednou z najväčších hviezd francúzskeho filmu. Väčšinou stvárňoval postavy energických a príťažlivých mužov, policajtov aj gangstrov. V roku 1968 založil vlastnú produkčnú firmu Adel-Film a začal sa venovať aj obchodu s kozmetikou. Ako režisér debutoval filmom Kto nastaví kožu (1981), v ktorom hral súkromného detektíva. Vo svojom druhom filme Bojovník (1983) hral gangstra. V oboch filmoch bola jeho patrnerkou A. Parillaudová.

Hodnotenie užitočnosti článku:


    Umela inteligencia Novy narodopis Teoria poezie 3D-tlac Arduino Nove rekordy Prudove chranice Robotika Priemysel 4.0 Dejiny Slovenska do roku 1945 ang_znacky_fluidsim LOGOSoftComfort Novinky Historia elektromobilov Free e-kurzy Elektrina pre ZŠ Druhá svetová vojna Cvičebnice O troch pilieroch EP je spat Prehlad Fyzika Prehlad Informatika Ako sa učiť a ako učiť Dejiny sveta

     

    · Simulácie z fyziky 
    · O Slovensku po slovensky 
    · Slovenské kroje
    · Kurz národopisu
    · Diela maliarov
    · Kontrolné otázky, Domáce úlohy, E-testy - Priemysel
    · Odborné obrázkové slovníky
    · Poradňa žiadaného učiteľa
    · Rýchlokurz Angličtiny
    . Rozprávky (v mp3)
    · PREHĽADY (PRIBUDLO, ČO JE NOVÉ?)
    Seriály:
    · História sveta (1÷6)
    · História Slovenska (1÷5)
    · História módy (1÷5).

                                       
    Členstvo na portáli
    Mám účet a chcem sa prihlásiť Prihlásiť sa
    Nemám účet, ale chcel by som ho získať Registrovať sa
    Poznámka pre autora

    Ak ste na stránke našli chybu, dajte nám vedieť


    Copyright © 2013-2024 Wesline, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Mapa stránky ako tabuľka | Kurzy | Prehľady