Vytvorené: 30. 06. 2015 Tlačiť

1.xCeluloidový pás určený na fotografické snímanie predmetnej skutočnosti.

Podľa toho, či ide o materiál na statické snímanie alebo o materiál na kinematografické snímanie, rozlišuje sa fotografický film a kinematografický film,

2.xCeluloidový pás, na ktorý sú zaznačené svetelné, prípadne aj zvukové stopy skutočnosti v jej pohybe.

V tomto zmysle je film záznamný prostriedok na zachytenie pohybových javov skutočnosti pomocou série momentových fotografií, ktoré rozkladajú pohyb na jeho jednotlivé fázy. Keď sa tieto fázy určitou frekvenciou premietajú, skladajú sa v divákovom vedomí doznievaním svetelného vnemu na sietnici oka vo vernú plynulú reprodukciu snímaného pohybu.

3.xVýsledok premietania, obraz „oživený“ na projekčnej ploche, ako ho divák vidí v kine.

4.xJedno konkrétne, významovo uzavreté a celistvé filmové dielo.

5.xSkupina filmových diel, riadiacich sa určitým vzťahom ku skutočnosti alebo určitými postupmi pri jej stvárnení (dokumentárny film, poviedka, tragikomédia).

Základné delenie filmu

6.xSúhrn diel určitej národnej produkcie (slovenskej, francúzskej a pod.).

7.xInštitucionalizovaný súbor všetkých zložiek filmového diania, obyčajne v rámci jedného štátneho útvaru (slovenský film).

8.xFilmové umenie (kinematografia) ako nový druh umeleckej tvorby, ktorý sa ustálil v 20. storočí.

Vyznačuje sa dvoma druhmi výrazových prostriedkov: vlastnými a prebranými. Prebrané sú tie, ktoré existujú nezávisle od nakrúcania: dekorácie, rekvizity, kostýmy, herci, hovorená reč, hudba. Vlastné prostriedky sú dané filmovou rečou, najmä výrazovými prostriedkami kamery a strihovou skladbou. Vlastné prostriedky sú nadradené prebraným, sú ďalej upravované („adaptované“) pre film.

Film je syntetické umenie. Zlučuje v sebe prvky rozličných umení v novú výslednú kvalitu. Je umením obrazovým; na rozdiel od výtvarníctva nezobrazuje jeden výjav, ale celý dej. Je umením epickým; na rozdiel od literatúry dej predvádza. Je umením dramatickým; na rozdiel od divadla jeho akčný priestor prakticky nie je obmedzený.

Filmová dramatika je oveľa viac nasýtená prvkami obrazovej lyriky ako divadelné útvary. Svojím vývojom sa film výrazovo celkom osamostatnil, vytvoril nové útvary (groteska, kreslený film), umelecké smery a národné školy, rovnocenné so smermi a školami v tradičných umeniach.

Hodnotenie užitočnosti článku:


    Umela inteligencia Novy narodopis Teoria poezie 3D-tlac Arduino Nove rekordy Prudove chranice Robotika Priemysel 4.0 Dejiny Slovenska do roku 1945 ang_znacky_fluidsim LOGOSoftComfort Novinky Historia elektromobilov Free e-kurzy Elektrina pre ZŠ Druhá svetová vojna Cvičebnice O troch pilieroch EP je spat Prehlad Fyzika Prehlad Informatika Ako sa učiť a ako učiť Dejiny sveta

     

    · Simulácie z fyziky 
    · O Slovensku po slovensky 
    · Slovenské kroje
    · Kurz národopisu
    · Diela maliarov
    · Kontrolné otázky, Domáce úlohy, E-testy - Priemysel
    · Odborné obrázkové slovníky
    · Poradňa žiadaného učiteľa
    · Rýchlokurz Angličtiny
    . Rozprávky (v mp3)
    · PREHĽADY (PRIBUDLO, ČO JE NOVÉ?)
    Seriály:
    · História sveta (1÷6)
    · História Slovenska (1÷5)
    · História módy (1÷5).

                                       
    Členstvo na portáli
    Mám účet a chcem sa prihlásiť Prihlásiť sa
    Nemám účet, ale chcel by som ho získať Registrovať sa
    Poznámka pre autora

    Ak ste na stránke našli chybu, dajte nám vedieť


    Copyright © 2013-2024 Wesline, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Mapa stránky ako tabuľka | Kurzy | Prehľady