Vytvorené: 31. 05. 2015 Tlačiť

Katerina Stojkov-Klemer sa narodila 4. júna 1971 v Burgase, kde tiež absolvovala na Slobodnej univerzite odbor elektronika a elektrotechnika. V roku 1995 odišla do Spojených štátov, kde vyštudovala výpočtovú techniku ​​a viac ako desať rokov pracovala ako softvérová inžinierka. V roku 2009 ukončila magisterské štúdium umenia poézie na Spalding University v Louisville v Kentucky. 

Píše poéziu a prózu v bulharčine a angličtine, zaoberá sa tiež umeleckým prekladom medzi oboma jazykmi. V Lexingtone v Kentucky, kde žije, založila niekoľko literárnych skupín.

Je autorkou dvojjazyčnej básnickej zbierky Văzduchăt okolo peperudata - The Air around the Butterfly (Vzduch okolo motýľa[1], zbierok v bulharčine Nedelimo čislo (Nedeliteľné číslo[2]) a Kak nakazva Bog (Ako trestá Boh[3]) a zbierok básní v angličtine The Most[4] a The Porcupine of mind[5]. Za svoju poslednú zbierku v bulharčine Kak nakazva Bog získala v roku 2014 Národnú cenu „Ivan Nikolov“, ktorú každoročne udeľuje nakladateľstvo Žanet 45 v Plovdive.

Od januára 2009 uvádza v Lexingtone rozhlasovú šou o literatúre, umení a kultúre Accents. V januári 2010 založila nakladateľstvo Accents Publishing so zameraním na kultúrnu a literárnu výmenu medzi národmi. V nakladateľstve vyšla roku 2014 v jej preklade dvojjazyčná antológia súčasnej bulharskej poézie The Season of Delicate Hunger[6].

Jej divadelná hra Černota Palto (Čierny kabát) sa stala súčasťou námetu k filmu Proud Citizen (Hrdý občan) amerického režiséra Thomasa Sutherlanda, kde Katerina Klemer hrá hlavnú úlohu. Film získal množstvo ocenení na rôznych filmových festivaloch v USA, napr. Zvláštnu cenu poroty na medzinárodnom filmovom festivale River 's Edge v roku 2014.

[1] Vydal Fakel Express, Sofia 2009.
[2] Vydal Fakel Express, Sofia 2011.
[3] Vydalo ICU, Sofia 2014.
[4] Vydalo Finishing Line Press, 2010.
[5] Vydalo Broadstone books, 2012.
[6] Vydalo Accents Publishing, 2014.
Katerina Stojkova-Kremer číta báseň zo svojej zbierky Ako trestá Boh
Hodnotenie užitočnosti článku:


    Umela inteligencia Novy narodopis Teoria poezie 3D-tlac Arduino Nove rekordy Prudove chranice Robotika Priemysel 4.0 Dejiny Slovenska do roku 1945 ang_znacky_fluidsim LOGOSoftComfort Novinky Historia elektromobilov Free e-kurzy Elektrina pre ZŠ Druhá svetová vojna Cvičebnice O troch pilieroch EP je spat Prehlad Fyzika Prehlad Informatika Ako sa učiť a ako učiť Dejiny sveta

     

    · Simulácie z fyziky 
    · O Slovensku po slovensky 
    · Slovenské kroje
    · Kurz národopisu
    · Diela maliarov
    · Kontrolné otázky, Domáce úlohy, E-testy - Priemysel
    · Odborné obrázkové slovníky
    · Poradňa žiadaného učiteľa
    · Rýchlokurz Angličtiny
    . Rozprávky (v mp3)
    · PREHĽADY (PRIBUDLO, ČO JE NOVÉ?)
    Seriály:
    · História sveta (1÷6)
    · História Slovenska (1÷5)
    · História módy (1÷5).

                                       
    Členstvo na portáli
    Mám účet a chcem sa prihlásiť Prihlásiť sa
    Nemám účet, ale chcel by som ho získať Registrovať sa
    Poznámka pre autora

    Ak ste na stránke našli chybu, dajte nám vedieť


    Copyright © 2013-2024 Wesline, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Mapa stránky ako tabuľka | Kurzy | Prehľady