Vytvorené: 02. 01. 2015 Tlačiť

Plošný idiofonický nástroj udieraný kladivom, s výrazným zvukovo-tónovým prejavom.

 

 

Klopačka má dve samostatné časti: dosku a drevené kladivo. Doska je z jaseňa (Fraxinus excelsior). Má podlhovastý tvar týchto rozmerov:

 

dĺžka       0136,5 cm
hrúbka        003,7 cm
výška   - na koncoch   0006,5 cm
    - v strede   0012,5 cm

  

V hornej časti dosky, vo vzdialenosti 42,4 cm od každého konca sú dve dierky a podobne aj v dolnej časti presne v polovici je jedna dierka pre špagát, ktorý slúži jednak na zavesenie a jednak na stabilizovanie polohy dosky. Z oboch koncoch je po výške doska pozdĺžne navŕtaná tromi paralelnými kanálikmi, siahajúcimi do hĺbky cca 8-10 cm. Kladivo je z dubového dreva (Quercus robur). Dĺžka násadky kladiva (rukoväte) je 28 cm, dĺžka vlastného kladiva 15 cm.

Pri klopaní je doska zavesená prostredníctvom dvoch horných špagátov na hradu, trám alebo inú stabilnú konštrukciu. Ľavou rukou, ťahom špagáta nadol uchyteného v strednom otvore dosky zabezpečuje hráč jej relatívne stabilnú polohu. Údermi kladivom pravou rukou hráč dosku rozozvučí. Podľa sily a umiestnenia úderu je zvuk viac alebo menej ostrý, sprevádzaný tónovou zložkou vyššieho alebo nižšieho kmitočtu. Zvukovo-tónový prejav klopačky uvedených rozmerov obsahuje dve, frekvenciou rozdielne tónové zložky. Pri údere umiestnenom bližšie k tretine dĺžky dosky spoluznie málo zvýšené „g“ a pri údere približne na stred dosky spoluznie malé „a“. Spoluznenie uvedených tónov je niekoľkokrát menšej intenzity ako zvukový prejav nefixovanej frekvencie. Je však pozoruhodné, že interpret pri hre strieda, a to v súlade s metricko-rytmickým priebehom klopania, uvedené dve polohy úderov.

Klopačka sa na Slovensku dnes už vyskytuje zriedka. K známym a dodnes živým exemplárom patrí banícka klopačka v Banskej Štiavnici. Ide o tradičný signálny nástroj, na ktorom sa oddávna klopával banícky budíček, sprevádzal a dodnes sprevádza pohrebný sprievod baníka, ako aj slávnostný sprievod a banícky ceremoniál zvaný „Calamander“ na Deň baníkov.

Zdroje
Prevzaté a upravené z:
Ladislav Leng, Slovenské ľudové hudobné nástroje, Vydavateľstvo SAV, 1967.
Hodnotenie užitočnosti článku:


    Umela inteligencia Novy narodopis Teoria poezie 3D-tlac Arduino Nove rekordy Prudove chranice Robotika Priemysel 4.0 Dejiny Slovenska do roku 1945 ang_znacky_fluidsim LOGOSoftComfort Novinky Historia elektromobilov Free e-kurzy Elektrina pre ZŠ Druhá svetová vojna Cvičebnice O troch pilieroch EP je spat Prehlad Fyzika Prehlad Informatika Ako sa učiť a ako učiť Dejiny sveta

     

    · Simulácie z fyziky 
    · O Slovensku po slovensky 
    · Slovenské kroje
    · Kurz národopisu
    · Diela maliarov
    · Kontrolné otázky, Domáce úlohy, E-testy - Priemysel
    · Odborné obrázkové slovníky
    · Poradňa žiadaného učiteľa
    · Rýchlokurz Angličtiny
    . Rozprávky (v mp3)
    · PREHĽADY (PRIBUDLO, ČO JE NOVÉ?)
    Seriály:
    · História sveta (1÷6)
    · História Slovenska (1÷5)
    · História módy (1÷5).

                                       
    Členstvo na portáli
    Mám účet a chcem sa prihlásiť Prihlásiť sa
    Nemám účet, ale chcel by som ho získať Registrovať sa
    Poznámka pre autora

    Ak ste na stránke našli chybu, dajte nám vedieť


    Copyright © 2013-2024 Wesline, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Mapa stránky ako tabuľka | Kurzy | Prehľady