Vytvorené: 24. 08. 2014 Tlačiť

 

Ľudia a dejiny

Zem bola osídlená východnými Slovanmi asi v 6. storočí. Boli združení v drobných kniežactvách, ktoré sa postupne dostávala pod nadvládu Kyjevskej Rusi.

V 13. storočí - po rozpade Kyjevskej Rusi sa územie stalo súčasťou Litovského Veľkého kniežactva, ktoré nakoniec, po dvoch storočiach tesného spojenectva, vytvorilo v roku 1569 úniu s Poľskom.
V 18. storočí - kedy bolo Poľsko opakovane delené medzi Rakúsko, Prusko a Rusko, prešlo Bielorusko (v rokoch 1772-1795) pod správu Ruska a stalo sa politicky i hospodársky stagnujúcou perifériou. Za cárskej vlády sa táto oblasť spolu s Ukrajinou stala vlasťou pre väčšinu ruského židovského obyvateľstva. Všeobecne bola krajina známa ako „židovská enkláva“. Židom, ktorí tu boli nútení žiť vo vnútri vymedzených oblastiach, boli odopierané základné ľudské práva, ktoré mali ostatní obyvatelia Ruska, vrátane vyššieho vzdelania a slobody pohybu.
Prvá svetová vojna - krajinu zdevastovala.
V rokoch 1919-1921 - následná rusko-poľská vojna vyústila v rozdelenie Bieloruska medzi Poľsko a novo sa tvoriaci Sovietsky zväz (ZSSR).
Po napadnutí Poľska v roku 1939 - zabrali sovietske vojská poľský sektor.
Už v roku 1941 - bolo celé Bielorusko okupované Nemeckom. Vojna si vyžiadala od bieloruského obyvateľstva obrovské obete, zahynulo okolo 1,3 miliónov ľudí, židovská populácia bola prakticky vyhladená. Bolo zničených 75 % miest a úplne rozvrátené hospodárstvo krajiny. Rozsiahle oblasti zostali takmer vyľudnené.
Po druhej svetovej vojne - bolo poľské obyvateľstvo násilne deportované. Bielorusko sa stalo formálne nezávislou republikou v rámci ZSSR a z ohľadom na zmienené obete získalo samostatné zastúpenie v OSN.
Roku 1986 - bolo Bielorusko krajinou najsilnejšie postihnutou následkami černobyľskej jadrovej katastrofy na Ukrajine, ktorej rádioaktívny spád zasiahol takmer celé jej územie a vyvolal rozsiahlu migráciu obyvateľstva.
Koncom 80. rokov - uvoľnením za Michaila Gorbačova (1931) došlo aj v Bielorusku k prejavom protisovietského cítenia.
Roku 1991, v júli - po komunistickom puči v Moskve, Bielorusko takisto nasledovalo ďalšie zväzové republiky a v septembri vyhlásilo nezávislú republiku Bielorusko.
Roku 1991, v decembri - keď sa Sovietsky zväz rozpadol úplne - stalo sa hlavné mesto Bieloruska Minsk sídlom Spoločenstva nezávislých štátov.
Roku 1996 - bola prijatá ústava, ktorá významne posilnila moc prezidenta.
Roku 1997 - bola podpísaná zmluva, ktorou utvorili Ruská federácia a Bieloruská republika Spoločenstvo zvrchovaných republík (konfederáciu).

 

 

 

Zdroje
Prevzaté a upravené z:
· James Hugnes, Veľká všeobecná ilustrovaná encyklopédia, Mladé letá 2002, ISBN 80-06-01235-0,
· Václav Hubinger, František Honzák, Jiří Polišenský, Národy celého světa, Mladá fronta, Praha 1985,
· Anton Matula, László Mari, Ladislav Tolmáči, Terézia Tolmáčiová, Lexikón štátov a území sveta, MAPA Slovakia Bratislava 2001, ISBN 80-8067-023-4. 
Zdroje obrázkov
· Vlajky prevzaté a upravené z: http://www.statnevlajky.sk/,
· Polohy štátov prevzaté a upravené z: http://www.zemepis.com/A-Z.php,
· Mapy prevzaté a upravené z: http://www.ezilon.com/maps/
Hodnotenie užitočnosti článku:


    Umela inteligencia Novy narodopis Teoria poezie 3D-tlac Arduino Nove rekordy Prudove chranice Robotika Priemysel 4.0 Dejiny Slovenska do roku 1945 ang_znacky_fluidsim LOGOSoftComfort Novinky Historia elektromobilov Free e-kurzy Elektrina pre ZŠ Druhá svetová vojna Cvičebnice O troch pilieroch EP je spat Prehlad Fyzika Prehlad Informatika Ako sa učiť a ako učiť Dejiny sveta

     

    · Simulácie z fyziky 
    · O Slovensku po slovensky 
    · Slovenské kroje
    · Kurz národopisu
    · Diela maliarov
    · Kontrolné otázky, Domáce úlohy, E-testy - Priemysel
    · Odborné obrázkové slovníky
    · Poradňa žiadaného učiteľa
    · Rýchlokurz Angličtiny
    . Rozprávky (v mp3)
    · PREHĽADY (PRIBUDLO, ČO JE NOVÉ?)
    Seriály:
    · História sveta (1÷6)
    · História Slovenska (1÷5)
    · História módy (1÷5).

                                       
    Členstvo na portáli
    Mám účet a chcem sa prihlásiť Prihlásiť sa
    Nemám účet, ale chcel by som ho získať Registrovať sa
    Poznámka pre autora

    Ak ste na stránke našli chybu, dajte nám vedieť


    Copyright © 2013-2024 Wesline, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Mapa stránky ako tabuľka | Kurzy | Prehľady