Vytvorené: 23. 07. 2014 Tlačiť

Švédsky chemik, ktorý objavil alebo pripravil mnohé látky a predpokladal, že vzduch sa skladá z dvoch plynov, jedného inertného a jedného aktívneho.

Scheele bol jeden z najúspešnejších chemikov - samoukov a vynikal ako reparačný chemik.  Carl Wilhelm Scheele[1] sa narodil v Stralsunde (v tom čase súčasť Švédska, dnes Nemecko) roku 1742. Začínal ako 15-ročný lekárnický pomocník v Malmö, v Štokholme a v Upsale. Vo voľnom čase, ale i v noci, čítal lekárnické chemické príručky. Jeho najväčšou túžbou bolo odhaliť podstatu látok. Počas svojho krátkeho života objavil mnoho nových anorganických i organických látok. Objavovanie ho napĺňalo neopísateľným šťastím. „To je rozkoš, pri ktorej sa smeje srdce.“ Keď si z našetrených peňazí zriadil lekáreň, jej otvorenie sa stalo oslavou jeho úspechov a odpustili mu aj skúšky z farmácie. Zomrel roku 1786 v Köpingu vo veku 44 rokov.

Scheele neštudoval na vysokých školách. Bol chemikom - praktikom. Objavil mnoho dovtedy neznámych látok. Kyslík[2] pripravil žíhaním kysličníka ortutnatého, liadku a burelu[3]. Ďalej objavil chlór, zistil zloženie čpavku, sírovodíka a vody, o ktorej sa tvrdilo, že varom prechádza na pevnú látku, lebo zanecháva pevné zvyšky[4]. Objavil aj mangán a báryum, ale nie v elementárnej forme. Pripravil tiež kyselinu molybdénovú, wolfrámovú a kyanovodíkovú. Z organických látok izoloval kyselinu mliečnu, jablčnú, vinnú, citrónovú, šťaveľovú, močovú, glycerol a iné zlúčeniny.

 

Výroba kyslíka pálením dusičnanov podľa Scheeleho
 
[1] Vyslov Šéle.
[2] Tzv. ohňový plyn.
[3] Roku 1775.
[4] Tvrdosť vody.
Hodnotenie užitočnosti článku:


    Umela inteligencia Novy narodopis Teoria poezie 3D-tlac Arduino Nove rekordy Prudove chranice Robotika Priemysel 4.0 Dejiny Slovenska do roku 1945 ang_znacky_fluidsim LOGOSoftComfort Novinky Historia elektromobilov Free e-kurzy Elektrina pre ZŠ Druhá svetová vojna Cvičebnice O troch pilieroch EP je spat Prehlad Fyzika Prehlad Informatika Ako sa učiť a ako učiť Dejiny sveta

     

    · Simulácie z fyziky 
    · O Slovensku po slovensky 
    · Slovenské kroje
    · Kurz národopisu
    · Diela maliarov
    · Kontrolné otázky, Domáce úlohy, E-testy - Priemysel
    · Odborné obrázkové slovníky
    · Poradňa žiadaného učiteľa
    · Rýchlokurz Angličtiny
    . Rozprávky (v mp3)
    · PREHĽADY (PRIBUDLO, ČO JE NOVÉ?)
    Seriály:
    · História sveta (1÷6)
    · História Slovenska (1÷5)
    · História módy (1÷5).

                                       
    Členstvo na portáli
    Mám účet a chcem sa prihlásiť Prihlásiť sa
    Nemám účet, ale chcel by som ho získať Registrovať sa
    Poznámka pre autora

    Ak ste na stránke našli chybu, dajte nám vedieť


    Copyright © 2013-2024 Wesline, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Mapa stránky ako tabuľka | Kurzy | Prehľady