Vytvorené: 02. 06. 2014 Tlačiť

O cestovinách

Priemyselná výroba cestovín je veľmi vítaná, pretože ušetrí gazdinkám pomerne dosť času, ale tak ako jedlá z čerstvých potravín sú tie najlepšie, tak i domáce čerstvé cestoviny nenahradie tie sušené z obchodu.

Na domácu prípravu cestovín používame hrubú múku alebo polohrubú, vajcia, soľ a vodu.

Cestoviny zavárame do polievok a sú základom zapekaných cestovín, ktoré kombinujeme s údeninami, so zeleninou, s vajcami a hubami. Uvarené alebo udusené cestoviny môžu byť aj vhodnou prílohou k mäsu.

Medzi priemyselne vyrobené cestoviny patria: rezance, kolienka, makaróny, špagetyiné cestoviny. Doma pripravujeme najčastejšie rezance, fliačky a drobné závarky do polievok, ktoré po oschnutí varíme.

Varenie cestovín

Cestoviny varíme v dostatočnom množstve vriacej osolenej vody, v ktorej musia voľne plávať. Ak ich varíme v malom množstve vody, polepia sa. Var má byť po celý čas varenia rovnomerný. Dĺžka varenia závisí od druhu a veľkosti cestoviny. Priemyselne vyrobené cestoviny treba variť dlhšie ako tie, ktoré sú urobené doma. Uvarené cestoviny treba scediť, prepláchnuť horúcou vodou a pomastiť, aby sa nezlepili. Varením sa hmotnosť cestovín zdvojnásobí.

Postup varenia cestovín

Aby boli cestoviny uvarené „al dente, teda „na zub“ vyskúšajte tento postup:

  • na 100 g cestovín dajte do veľkého hrnca asi 1 l vody a priveďte do varu,
  • na 1 liter vody pridajte 1 polievkovú lyžicu soli. Keď voda prudko vrie, prisypte cestoviny,
  • pri varení cestoviny občas premiešajte, aby sa nezlepili,
  • dávajte pozor na čas varenia uvedený na obale a vyskúšajte či sú cestoviny správne uvarené,
  • cestoviny ihneď premiešajte s omáčkou alebo polejte maslom. 

Cestoviny - názvy (aj talianske)

Krátke rúrky (penne rigate) - tieto krátke ryhované rúrky sú vynikajúce, keď ich pripravíte na pikantný spôsob. Vyskúšajte ich napríklad s čili omáčkou alebo korenistou smotanovou omáčkou.

„Anjelské vlasy“ (Capelli d’Angelo) - veľmi sa podobajú našim niťovkám. Tenké „anjelské vlasy“ sa dajú pekne natočiť na vidličku. Hodia sa aj k jemným paradajkovým omáčkam.

Eliche - tieto skrutkovité cestoviny sa vynikajúco hodia do omáčok a dresingov alebo ako šalát so zeleninou.

Gramigna - tieto cestoviny sú vhodné do zeleninovej alebo kuracej polievky. Sladký variant: pridajte ich do mliečnej polievky aj s trochou medu.

Malé kolienka - často obsahujú vajcia, vďaka ktorým majú svoju zlatožltú farbu. Sú vhodnou prísadou do polievok či zeleninových omáčok, v ktorých sa rovnako môžu variť.

Malé rúrky - sesterská cestovina penne rigate - lenže s hladkým povrchom. Výborne chutí so smotanovými omáčkami. Tieto makaróny sa najlepšie pripravujú na panvici.

Rúrky (rigatoni) - sú to krátke cestovinové rúrky s ryhovaným povrchom. Majú väčší priemer ako penne a rovnako zrezané konce. Podávajú sa s omáčkou z mletého mäsa a syra, zapekaním sa sfarbia do zlatista.

Plnené „knedličky“ (ravioli) - pripravujú sa s rafinovanou plnkou a chutia dobre suché aj v šaláte. Sú vhodnou prísadou do polievok či zeleninových omáčok, v ktorých sa rovno môžu aj variť. Vynikajúco chutia zaliate paradajkovou omáčkou.

Dlhé rezance (tagliatelle) - kto rád vytvára z cestovín rôzne kreácie, pre toho sú vhodné dlhé rezance. Ich výhodou je, že sú raz-dva uvarené, dajú sa tvarovať a nakoniec zapiecť v rúre. Predávajú sa skrútené v tvare hniezd.

Špirálky (fusilli) - vretienka či špirálky – vyzerajú ako vývrtky a vďaka ich tvaru sa na nich dobre držia krémové omáčky. Tieto cestoviny, ktoré pochádzajú z južného Talianska, sú výborné aj s bolonskou omáčkou.

Kolieska (rotelle) - cestoviny, ktorých tvar pripomína kolesá voza, sa predávajú v rôznych veľkostiach. Zafarbia sa vďaka špenátu, červenej repe a paradajkám. Servírujú sa s bohatou zeleninovou alebo mäsovou prílohou. Môžeme ich použiť aj ako závarku do polievok.

Spaccatelle - vďaka zahnutým cestovinám budú jedlá, ktoré pripravíte, omnoho zaujímavejšie. Výborne chutia namočené v korenistej syrovej omáčke alebo opečené na masle a s bylinkami.

Mašličky (farfalle) - tieto cestoviny, ktoré vyzerajú ako motýliky, sú vhodné do šalátov a spestria každý tanier. Vyskúšajte ich podávať s omáčkami, ktoré obsahujú aj kúsky mäsa alebo zeleniny. Maličké verzie, tzv. farfalline, môžete použiť aj ako závarku do polievok.

Fettuccine - ploché cestovinové pásy chutia výborne s hubovými omáčkami.

Minicestovinky (pastina) - rôzne tvary minicestoviniek sú vhodné do polievok. Vďaka ich malej veľkosti získate úplne iný dojem chuti. Z cestovín hviezdičkového tvaru majú radosť najmä deti.

Sedanini - majú podlhovastý tvar a vhodný povrch na naplnenie omáčkou - sú ideálne ako hlavné jedlo.

Shipli -touto cestovinou získajú dobrú chuť rolády, guláš alebo fašírky.

Malé „ušká“ (orecchiette) - malé „ušká“ sú potešením pre labužnícky zrak a hodia sa ako predjedlo, napríklad s údeným lososom.

Malloreddus - svojím vzhľadom pripomínajú mušličky. Vyskúšajte tieto cestoviny s paradajkovou alebo slaninovou omáčkou.

Penne lisce - tieto makaróny sa pripravujú na panvici a ako ragú sa šikmo nakrájajú.

Kolienka - vhodné ako príloha. V posledných piatich minútach varenia k nim môžete pridať mrazený hrášok.

Špagety (spaghetti) - najbežnejší spôsob prípravy cestovín poznáme klasicky s paradajkovou omáčkou či kečupom, resp. s mäsovou omáčkou. Nesmie chýbať postrúhaný tvrdý syr, najlepšie parmezán.

Cestoviny a omáčky

K ľahším a jemnejším druhom cestovín sa hodia ľahšie omáčky. K väčším a zrnitejším cestovinám najlepšie chutia omáčky s kúskami mäsa alebo zeleniny.

Tenké špagety - ľahké omáčky.

Mušličky (conchiglie) - syrové omáčky, mušličky sú výborné aj do polievok.

Dlhé rezance (tagliatelle) - smotanové a paradajkové šťavy.

Vretienka (fusilli), plnené pirôžky (ravioli), špirálky (rotelle) - omáčky s kúskami mäsa alebo zeleniny, paradajkové omáčky.

Makaróny, rúrky (ziti a penne) - mäsové a syrové omáčky.

Plnené „knedličky“ (tortellini) - paradajkové omáčky.

Hodnotenie užitočnosti článku:


    Novy narodopis Teoria poezie 3D-tlac Arduino Nove rekordy Prudove chranice Robotika Priemysel 4.0 Dejiny Slovenska do roku 1945 ang_znacky_fluidsim LOGOSoftComfort Novinky Historia elektromobilov Free e-kurzy Elektrina pre ZŠ Druhá svetová vojna Cvičebnice O troch pilieroch EP je spat Prehlad Fyzika Prehlad Informatika Ako sa učiť a ako učiť Dejiny sveta

     

    O VŠETKÝCH KURZOCH 

     

    · Simulácie z fyziky 
    · O Slovensku po slovensky 
    · Slovenské kroje
    · Kurz národopisu
    · Diela maliarov
    · Kontrolné otázky, Domáce úlohy, E-testy - Priemysel
    · Odborné obrázkové slovníky
    · Poradňa žiadaného učiteľa
    · Rýchlokurz Angličtiny
    . Rozprávky (v mp3)
    · PREHĽADY (PRIBUDLO, ČO JE NOVÉ?)
    Seriály:
    · História sveta (1÷6)
    · História Slovenska (1÷5)
    · História módy (1÷5).

                                       
    Členstvo na portáli
    Mám účet a chcem sa prihlásiť Prihlásiť sa
    Nemám účet, ale chcel by som ho získať Registrovať sa
    Poznámka pre autora

    Ak ste na stránke našli chybu, dajte nám vedieť

    Newsletter

    Nenechajte si ujsť žiadny nový článok

    @

    Copyright © 2013-2023 Wesline, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Mapa stránky ako tabuľka | Kurzy | Prehľady