Vytvorené: 26. 05. 2014 Tlačiť

Významný maliar. Narodil sa v Česku, neskôr sa však presťahoval na Slovensko, čo ovplyvnilo i jeho tvorbu. Vytvoril cyklus diel inšpirovaný slovenskými ľudovými krojmi, s obľubou maľoval liptovskú krajinu. 

Jaroslav Augusta sa narodil v roku 1878 v Humpolci. V roku 1892 sa s rodičmi presťahoval na Slovensko (Rimavská Sobota, Tisovec). Dospieval v národoveckom prostredí Gemera (Š. Daxner, V. Clementis, T. Vansová). V rokoch 1897-1900 študoval na AVU v Prahe (prof. Pirner).  Okolo roku 1899 vytvoril cyklus diel inšpirovaných slovenskými ľudovými krojmi (Orava, Tisovec, Zvolen).V rokoch 1901-1906 študoval na AVU v Mníchove. Medzitým absolvoval krátky pobyt vo Viedni a v Dačôlome, odkiaľ pochádzajú jeho portréty mladých žien, neviest a družíc. Paralelne pracoval v Detve, kde založil maliarsku kolóniu. V roku 1903 spoluzakladal s E. Pacovským a G. Mallým Grupu uhorsko-slovenských maliarov a pravidelne s ňou vystavoval až do jej zániku (1907). Medzitým organizoval výstavy slovenských maliarov v Čechách a na Morave. V rokoch 1911-1914 pôsobil vo Važci a prispieval do časopisu Naše Slovensko. Usiloval sa spolu s maliarom Kernom obnoviť tradíciu maliarskej kolónie. V roku 1919 sa stal členom Spolku slovenských umelcov a v roku 1920 prijal miesto stredoškolského profesora kreslenia v Banskej Štiavnici. Popritom striedavo maľoval vo Važci a na Liptove (krajiny, figurálne kompozície). Umelecky sa zaradil k vyznávačom národopisného žánru (pod vplyvom nemeckého realistu 19. storočia W. H. Leibla a francúzskych plenéristov). Zomrel v roku 1970 v Banskej Štiavnici.

Hodnotenie užitočnosti článku:


    Umela inteligencia Novy narodopis Teoria poezie 3D-tlac Arduino Nove rekordy Prudove chranice Robotika Priemysel 4.0 Dejiny Slovenska do roku 1945 ang_znacky_fluidsim LOGOSoftComfort Novinky Historia elektromobilov Free e-kurzy Elektrina pre ZŠ Druhá svetová vojna Cvičebnice O troch pilieroch EP je spat Prehlad Fyzika Prehlad Informatika Ako sa učiť a ako učiť Dejiny sveta

     

    · Simulácie z fyziky 
    · O Slovensku po slovensky 
    · Slovenské kroje
    · Kurz národopisu
    · Diela maliarov
    · Kontrolné otázky, Domáce úlohy, E-testy - Priemysel
    · Odborné obrázkové slovníky
    · Poradňa žiadaného učiteľa
    · Rýchlokurz Angličtiny
    . Rozprávky (v mp3)
    · PREHĽADY (PRIBUDLO, ČO JE NOVÉ?)
    Seriály:
    · História sveta (1÷6)
    · História Slovenska (1÷5)
    · História módy (1÷5).

                                       
    Členstvo na portáli
    Mám účet a chcem sa prihlásiť Prihlásiť sa
    Nemám účet, ale chcel by som ho získať Registrovať sa
    Poznámka pre autora

    Ak ste na stránke našli chybu, dajte nám vedieť


    Copyright © 2013-2024 Wesline, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Mapa stránky ako tabuľka | Kurzy | Prehľady