Vytvorené: 28. 02. 2014 Tlačiť

Psychický proces odrazu predtým vnímanej skúsenosti vo vedomí človeka. Spočíva v zapamätaní si vnímaného, v podržaní v pamäti istý časový úsek a potom vo vybavení, teda v opätovnom premietnutí vnímaného do vedomia.

Jej základom je nervový systém s jeho schopnosťou uchovávať a oživovať stopy po vnemoch (pamäťové stopy sa prejavujú ako dočasné nervové spoje a utvárajú sa na základe intenzívneho vnímania v mozgovej kôre). 

 

Aký je rozdiel medzi pamäťou a učením?

Podobne J. N. Sokolov (1969), K. H. Pribram (1969), V. P. Zinčenko (1973) interpretujú pamäť analytickejšie ako proces uchovania informácie o signáli, ktorého pôsobenie sa už skončilo. Táto informácia môže byť využitá pri spracovaní ďalších signálov, alebo sa prejaví vo forme reprodukcie.

Učenie potom chápu ako proces, ktorým sa nové informácie kódujú a upevňujú v podobe nových programov činností a nových kognitívnych štruktúr.

Kognitívne chápanie v súčasnej psychológii dominuje. Nové výskumy vedú k chápaniu pamäti ako procesu, ktorý je rozložený v čase a je štrukturálne organizovaný, v ktorom sa vnímanie, učenie a mnémické funkcie vzájomne ovplyvňujú a prelínajú[1].

Zdroje
Použitá, citovaná a odporúčaná literatúra:
[1] Viliam Kubáni, Všeobecná psychológia, vysokoškolské učebné texty, Prešovská univerzita v Prešove/ Fakulta humanitných a prírodných vied, Prešov 2010, ISBN 978-80-555-0172-7, str. 78.
Hodnotenie užitočnosti článku:


    Umela inteligencia Novy narodopis Teoria poezie 3D-tlac Arduino Nove rekordy Prudove chranice Robotika Priemysel 4.0 Dejiny Slovenska do roku 1945 ang_znacky_fluidsim LOGOSoftComfort Novinky Historia elektromobilov Free e-kurzy Elektrina pre ZŠ Druhá svetová vojna Cvičebnice O troch pilieroch EP je spat Prehlad Fyzika Prehlad Informatika Ako sa učiť a ako učiť Dejiny sveta

     

    · Simulácie z fyziky 
    · O Slovensku po slovensky 
    · Slovenské kroje
    · Kurz národopisu
    · Diela maliarov
    · Kontrolné otázky, Domáce úlohy, E-testy - Priemysel
    · Odborné obrázkové slovníky
    · Poradňa žiadaného učiteľa
    · Rýchlokurz Angličtiny
    . Rozprávky (v mp3)
    · PREHĽADY (PRIBUDLO, ČO JE NOVÉ?)
    Seriály:
    · História sveta (1÷6)
    · História Slovenska (1÷5)
    · História módy (1÷5).

                                       
    Členstvo na portáli
    Mám účet a chcem sa prihlásiť Prihlásiť sa
    Nemám účet, ale chcel by som ho získať Registrovať sa
    Poznámka pre autora

    Ak ste na stránke našli chybu, dajte nám vedieť


    Copyright © 2013-2024 Wesline, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Mapa stránky ako tabuľka | Kurzy | Prehľady