Vytvorené: 27. 02. 2014 Tlačiť

Kolektívne investovanie je zhromažďovanie, správa a zhodnocovanie peňazí prostredníctvom ich investovania, pri ktorom sa prostriedky jednotlivcov investujú spoločne - kolektívne.

Cieľom je dosiahnutie lepšieho zhodnotenia prostriedkov, ako ponúkajú banky.

Kolektívne investovanie má niekoľko základných výhod:

  • profesionálna správa majetku - odborníci, ktorí sa starajú o zverený majetok a majú aj vďaka špičkovému technickému vybaveniu spoločnosti detailný prehľad o trhu,
  • výnos - reálna možnosť lepšieho zhodnotenia vložených peňazí,
  • bezpečnosť investície - rozloženie prostriedkov, zákonná regulácia a štátny dohľad,
  • zákonná úprava a kontrola - prísne pravidlá činnosti a kontroly tých, ktorí vložené prostriedky spravujú a akým spôsobom to robia.

Základným princípom je to, že združené prostriedky majú väčšiu váhu a investori tak môžu dosahovať vyššiu efektivitu investície a zisk. Kolektívne investovanie sa riadi zákonom, ktorý špeciálne upravuje túto činnosť. Na základe celosvetových skúseností sú zákonom stanovené prísne pravidlá, akým spôsobom môžu správcovia zverených peňazí, teda správcovské spoločnosti, narábať so zverenými prostriedkami. 

Na Slovensku sa kolektívne investovanie začalo vyvíjať v podmienkach znovuzrodenia kapitálového trhu v roku 1992. Významným krokom, zabezpečujúcim dôveryhodnosť a posilnenie kolektívneho investovania, bolo prijatie zákona č.385/1999 Z.z. o kolektívnom investovaní, ktorý nadobudol platnosť 1.1.2000. Tento zákon upresnil a sprísnil podmienky podnikania spoločností, zaoberajúcich sa správou podielových fondov - správcovských spoločností a priblížil legislatívu európskemu štandardu. Správcovské spoločnosti sú združené v Asociácii správcovských spoločností (ASS), ktorá sa zameriava na presadzovanie a ochranu spoločných záujmov, ako aj koordináciu a reguláciu činnosti jej členov.

Na Slovensku sú splnené základné podmienky pre úspešný rozvoj kolektívneho investovania. Veľká dôležitosť sa prikladá na:

  • stabilné prostredie,
  • zákonný rámec,
  • kontrolu a dohľad,
  • ochranu investora a jeho prostriedkov.
Hodnotenie užitočnosti článku:


    Umela inteligencia Novy narodopis Teoria poezie 3D-tlac Arduino Nove rekordy Prudove chranice Robotika Priemysel 4.0 Dejiny Slovenska do roku 1945 ang_znacky_fluidsim LOGOSoftComfort Novinky Historia elektromobilov Free e-kurzy Elektrina pre ZŠ Druhá svetová vojna Cvičebnice O troch pilieroch EP je spat Prehlad Fyzika Prehlad Informatika Ako sa učiť a ako učiť Dejiny sveta

     

    · Simulácie z fyziky 
    · O Slovensku po slovensky 
    · Slovenské kroje
    · Kurz národopisu
    · Diela maliarov
    · Kontrolné otázky, Domáce úlohy, E-testy - Priemysel
    · Odborné obrázkové slovníky
    · Poradňa žiadaného učiteľa
    · Rýchlokurz Angličtiny
    . Rozprávky (v mp3)
    · PREHĽADY (PRIBUDLO, ČO JE NOVÉ?)
    Seriály:
    · História sveta (1÷6)
    · História Slovenska (1÷5)
    · História módy (1÷5).

                                       
    Členstvo na portáli
    Mám účet a chcem sa prihlásiť Prihlásiť sa
    Nemám účet, ale chcel by som ho získať Registrovať sa
    Poznámka pre autora

    Ak ste na stránke našli chybu, dajte nám vedieť


    Copyright © 2013-2024 Wesline, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Mapa stránky ako tabuľka | Kurzy | Prehľady