Vytvorené: 02. 01. 2014 Tlačiť

Prvotný a jeden z mimoriadne dôležitých atribútov rečníckeho prejavu prezentovaný poslucháčom ešte pred jeho samotným začiatkom.

Pri realizácii rečníckeho prejavu zohráva veľkú úlohu i celkový vzhľad rečníka. Rečník ním podáva informácie o sebe skôr, ako začne hovoriť. V priebehu rečníckeho prejavu sa hromadením informácií (verbálnych i nonverbálnych) prvý dojem buď ešte viac utvrdí alebo stráca.

Medzi prvé informácie, ktoré rečník poskytuje poslucháčom ešte pred začiatkom svojho prejavu, je jeho zovňajšok (oblečenie, úprava vlasov, tváre, ozdôb a pod.). Voľba oblečenia je determinovaná predovšetkým spoločenskou hierarchiou konkrétneho podujatia v nadväznosti na sociálne a profesijné postavenie rečníka.

Rečník vždy vystupuje pred poslucháčmi v postavení verejného činiteľa, nie súkromnej osoby. Preto spôsob oblečenia nie je iba jeho súkromnou vecou, ale i vecou istej konvencie. Povinnosťou rečníka je mať na sebe oblek (kostým), nie bežné oblečenie (sveter a pod.).

Celkový vzhľad rečníka prináša poslucháčom informáciu i o kultúrnosti prostredia, z ktorého rečník pochádza a v istom zmysle i o stupni vzdelania rečníka.

Popri spoločenskej stránke oblečenia rečníka zohráva dôležitú úlohu i účelnosť oblečenia. Pri prvom type rečníckych prejavov (všeobecné, vecné, odborno-náučné) musí rečník už vopred myslieť na oblečenie, ktoré nebude prekážkou pri práci s rekvizitami a písaní na tabuľu.

Ak sa rečnícky prejav koná za letnej horúčavy a konkrétna situácia to dovoľuje, môže rečník požiadať o možnosť čiastočnej úpravy oblečenia (uvoľnenie kravaty, vyzlečenie saka, nasadenie slnečných okuliarov a pod.).

Z hľadiska farebnosti oblečenia treba i pri všeobecných (vecných, odborno-náučných) prejavoch pôsobiť decentne. Najvhodnejšie sú skôr do tmava ladené farby, u mužov zvyšuje decentnosť vhodné farebné ladenie kravaty.

Kritérium decentnosti platí i pre obuv a účes rečníka. Módne doplnky (najmä v prípade žien) by nemali pôsobiť výstredne, aby neodpútavali pozornosť od obsahu prejavu.

Ak je rečníkom žena, mala by sa na verejné vystúpenie ustrojiť tak, aby si poslucháč uvedomoval najskôr to, že pred ním vystupuje dokonale ustrojený človek a až potom, že je to žena.

Hodnotenie užitočnosti článku:


    Umela inteligencia Novy narodopis Teoria poezie 3D-tlac Arduino Nove rekordy Prudove chranice Robotika Priemysel 4.0 Dejiny Slovenska do roku 1945 ang_znacky_fluidsim LOGOSoftComfort Novinky Historia elektromobilov Free e-kurzy Elektrina pre ZŠ Druhá svetová vojna Cvičebnice O troch pilieroch EP je spat Prehlad Fyzika Prehlad Informatika Ako sa učiť a ako učiť Dejiny sveta

     

    · Simulácie z fyziky 
    · O Slovensku po slovensky 
    · Slovenské kroje
    · Kurz národopisu
    · Diela maliarov
    · Kontrolné otázky, Domáce úlohy, E-testy - Priemysel
    · Odborné obrázkové slovníky
    · Poradňa žiadaného učiteľa
    · Rýchlokurz Angličtiny
    . Rozprávky (v mp3)
    · PREHĽADY (PRIBUDLO, ČO JE NOVÉ?)
    Seriály:
    · História sveta (1÷6)
    · História Slovenska (1÷5)
    · História módy (1÷5).

                                       
    Členstvo na portáli
    Mám účet a chcem sa prihlásiť Prihlásiť sa
    Nemám účet, ale chcel by som ho získať Registrovať sa
    Poznámka pre autora

    Ak ste na stránke našli chybu, dajte nám vedieť


    Copyright © 2013-2024 Wesline, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Mapa stránky ako tabuľka | Kurzy | Prehľady