Vytvorené: 20. 12. 2013 Tlačiť

Potrebujeme: kapustu, rascu, cibuľu, bobkový list, čierne korenie, soľ,  jablká, chren, mrkvu.

Postup: kapustu očistíme od poškodených a zelených listov, hlúbik vyrežeme alebo prerežeme a kapustu nakrájame na 2-3 mm pásiky (Na rezanie použijeme strúhadlo na kapustu, v menšom množstve nakrájame nožom alebo použijeme V-krájač. Najjednoduchšie je kúpiť už narezanú kapustu, ak je možnosť.). Narezanú kapustu plníme do väčšej nádoby, súčasne presoľujeme a utláčame nohami v gumákoch, prípadne si na obuv natiahneme viac kusov vreciek, pričom vrch prelepíme lepiacou páskou. Na jeden kilogram kapusty pridáme 20 g soli. Kapusta je utlačená, keď púšťa šťavu a „začne peniť“. Ak kapustu nakladáme do kameninovej nádoby, kapustu utlačíme v inej nádobe (pretože sa tam nohou nedostaneme) a do kameniny vkladáme po vrstvách aj so vzniknutou šťavou. Pri vkladaní pridáme nakrájané jablká a dobre zatlačíme, pretože musíme vytlačiť všetok vzduch. Povrch kapusty zaťažíme vyvarenými doštičkami vyrobenými z tvrdého dreva a väčším plochým kameňom. Do žliabku keramickej nádoby nalejeme vodu a prikryjeme vrchnákom. Ak kapustu nakladáme do suda, na zaťaženie môžeme použiť väčšie PVC mechy naplnené vodou, ktoré po naplnení zviažeme špagátom a zaťažíme doskami a kameňmi (takto to robia aj vo veľkovýrobe, voda tesní a zároveň zaťažuje). Zaviažeme tak, aby mohli unikať plyny z kvasenia, a pritom neunikla šťava. Nádobu s kapustou uložíme do miestnosti s teplotou do 10-15 °C, kde búrlivo vykvasí za 4-5 týždňov. Po vykvasení nádobu preložíme do chladnejšej miestnosti, no nie do mrazu. Nepriateľom kvasenej kapusty je vzduch. Tam, kde má prístup, kapusta začne plesnivieť a neskôr hniť. Ak už máme kapustu v súdku alebo keramickej nádobe odobratú, môžeme kapustu preložiť do zaváracích pohárov, ktoré naplníme až po okraj a uzavrieme viečkom. Položíme na podnos, pretože môže dokvasovať a z pohárov bude unikať šťava. Môžeme ju aj zasterilizovať vo vodnom kúpeli (720 ml poháre pri 65° cca 45 minút) a necháme vychladnúť. Bude ako čerstvá a zachová si vitamíny.

Záhorácke recepty 

Hodnotenie užitočnosti článku:


    Umela inteligencia Novy narodopis Teoria poezie 3D-tlac Arduino Nove rekordy Prudove chranice Robotika Priemysel 4.0 Dejiny Slovenska do roku 1945 ang_znacky_fluidsim LOGOSoftComfort Novinky Historia elektromobilov Free e-kurzy Elektrina pre ZŠ Druhá svetová vojna Cvičebnice O troch pilieroch EP je spat Prehlad Fyzika Prehlad Informatika Ako sa učiť a ako učiť Dejiny sveta

     

    · Simulácie z fyziky 
    · O Slovensku po slovensky 
    · Slovenské kroje
    · Kurz národopisu
    · Diela maliarov
    · Kontrolné otázky, Domáce úlohy, E-testy - Priemysel
    · Odborné obrázkové slovníky
    · Poradňa žiadaného učiteľa
    · Rýchlokurz Angličtiny
    . Rozprávky (v mp3)
    · PREHĽADY (PRIBUDLO, ČO JE NOVÉ?)
    Seriály:
    · História sveta (1÷6)
    · História Slovenska (1÷5)
    · História módy (1÷5).

                                       
    Členstvo na portáli
    Mám účet a chcem sa prihlásiť Prihlásiť sa
    Nemám účet, ale chcel by som ho získať Registrovať sa
    Poznámka pre autora

    Ak ste na stránke našli chybu, dajte nám vedieť


    Copyright © 2013-2024 Wesline, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Mapa stránky ako tabuľka | Kurzy | Prehľady