Vytvorené: 20. 12. 2013 Tlačiť

Potrebujeme: kapustu, rascu, cibuľu, bobkový list, čierne korenie, soľ,  jablká, chren, mrkvu.

Postup: kapustu očistíme od poškodených a zelených listov, hlúbik vyrežeme alebo prerežeme a kapustu nakrájame na 2-3 mm pásiky (Na rezanie použijeme strúhadlo na kapustu, v menšom množstve nakrájame nožom alebo použijeme V-krájač. Najjednoduchšie je kúpiť už narezanú kapustu, ak je možnosť.). Narezanú kapustu plníme do väčšej nádoby, súčasne presoľujeme a utláčame nohami v gumákoch, prípadne si na obuv natiahneme viac kusov vreciek, pričom vrch prelepíme lepiacou páskou. Na jeden kilogram kapusty pridáme 20 g soli. Kapusta je utlačená, keď púšťa šťavu a „začne peniť“. Ak kapustu nakladáme do kameninovej nádoby, kapustu utlačíme v inej nádobe (pretože sa tam nohou nedostaneme) a do kameniny vkladáme po vrstvách aj so vzniknutou šťavou. Pri vkladaní pridáme nakrájané jablká a dobre zatlačíme, pretože musíme vytlačiť všetok vzduch. Povrch kapusty zaťažíme vyvarenými doštičkami vyrobenými z tvrdého dreva a väčším plochým kameňom. Do žliabku keramickej nádoby nalejeme vodu a prikryjeme vrchnákom. Ak kapustu nakladáme do suda, na zaťaženie môžeme použiť väčšie PVC mechy naplnené vodou, ktoré po naplnení zviažeme špagátom a zaťažíme doskami a kameňmi (takto to robia aj vo veľkovýrobe, voda tesní a zároveň zaťažuje). Zaviažeme tak, aby mohli unikať plyny z kvasenia, a pritom neunikla šťava. Nádobu s kapustou uložíme do miestnosti s teplotou do 10-15 °C, kde búrlivo vykvasí za 4-5 týždňov. Po vykvasení nádobu preložíme do chladnejšej miestnosti, no nie do mrazu. Nepriateľom kvasenej kapusty je vzduch. Tam, kde má prístup, kapusta začne plesnivieť a neskôr hniť. Ak už máme kapustu v súdku alebo keramickej nádobe odobratú, môžeme kapustu preložiť do zaváracích pohárov, ktoré naplníme až po okraj a uzavrieme viečkom. Položíme na podnos, pretože môže dokvasovať a z pohárov bude unikať šťava. Môžeme ju aj zasterilizovať vo vodnom kúpeli (720 ml poháre pri 65° cca 45 minút) a necháme vychladnúť. Bude ako čerstvá a zachová si vitamíny.

Záhorácke recepty 

Hodnotenie užitočnosti článku:


    Novy narodopis Teoria poezie 3D-tlac Arduino Nove rekordy Prudove chranice Robotika Priemysel 4.0 Dejiny Slovenska do roku 1945 ang_znacky_fluidsim LOGOSoftComfort Novinky Historia elektromobilov Free e-kurzy Elektrina pre ZŠ Druhá svetová vojna Cvičebnice O troch pilieroch EP je spat Prehlad Fyzika Prehlad Informatika Ako sa učiť a ako učiť Dejiny sveta

     

    O VŠETKÝCH KURZOCH 

     

    · Simulácie z fyziky 
    · O Slovensku po slovensky 
    · Slovenské kroje
    · Kurz národopisu
    · Diela maliarov
    · Kontrolné otázky, Domáce úlohy, E-testy - Priemysel
    · Odborné obrázkové slovníky
    · Poradňa žiadaného učiteľa
    · Rýchlokurz Angličtiny
    . Rozprávky (v mp3)
    · PREHĽADY (PRIBUDLO, ČO JE NOVÉ?)
    Seriály:
    · História sveta (1÷6)
    · História Slovenska (1÷5)
    · História módy (1÷5).

                                       
    Členstvo na portáli
    Mám účet a chcem sa prihlásiť Prihlásiť sa
    Nemám účet, ale chcel by som ho získať Registrovať sa
    Poznámka pre autora

    Ak ste na stránke našli chybu, dajte nám vedieť

    Newsletter

    Nenechajte si ujsť žiadny nový článok

    @

    Copyright © 2013-2023 Wesline, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Mapa stránky ako tabuľka | Kurzy | Prehľady