Ako sa správať v cudzine - Rusko :)

Vytvorené: 18. 12. 2013 Tlačiť

Od čias Gorbačovej perestrojky a glasnosti sa tu veľa zmenilo. „Ríša zla“ sa rozpadla; dnes sa ruskí politici veľmi radi ukazujú v spoločnosti mocných a bohatých tohto sveta a ešte radšej sa tvária, že k nim aj patria.

Zdravenie

Rusi sa zdravia podaním rúk. Ženám sa zvyčajne nebozkáva ruka, v obchodných vzťahoch by to bolo dokonca nevhodné. Tí, čo sa dobre poznajú, sa zdravia bozkaním na líce a srdečnými objatiami. Starší z nás sa dobre pamätajú na orgie bozkávania pri príchodoch sovietskych delegácií. S takouto „srdečnosťou“ sa, našťastie, skoncovalo. Podľa miestnych povier by sme sa nemali zdraviť vo chvíli, keď prekračujeme prah dverí, pretože to vraj prináša nešťastie.

Zvláštnosti

Čas nehrá v Rusku príliš dôležitú úlohu. Štátni úradníci sú si tu vedomí svojej moci a vystupujú veľmi formálne. Podniky majú vo zvyku odrieknuť rokovania tesne pred termínom, zdôvodnenie sa nepovažuje za dôležité. Ten, kto sa pri rokovaniach dá na ústup, je považovaný za slabocha. Najlepšie bude, ak sa prípadné straty prezentujú ako víťazstvo obidvoch strán. Na úspešné rokovania je potrebná dosť veľká dávka tvrdohlavosti, tvorivosti a schopnosti vžiť sa do pocitov druhej strany.

Tiež dôležité

Ten, kto zje všetko čo mal na tanieri, signalizuje, že sa ešte nenasýtil, a preto mu okamžite pridajú. Ruská záľuba v pití vodky je priam legendárna. Typický spôsob pitia je prevrátiť do seba naraz celý pohárik. Ruskí hostitelia vychádzajú z toho, že sa hostia z radosťou pridajú. Jeden-dva poháriky treba vypiť práve takýmto spôsobom, inak urazíme hostiteľa a budú nás považovať za arogantných.

Tip pre ženy

Rusky sa veľmi nápadne maľujú, a to aj cez deň. Na naše pomery je to až prehnané. S používaním voňaviek je to ešte drastickejšie. Naše manažérky by sa nemali dať zlákať týmto miestnym trendom a cez deň by mali nosiť decentný mejkap. Intenzívnejšie odtiene by sa mali používať až večer.

Niekoľko priateľských slov

Dobrý deň:   dobryj deň
Ďakujem:   spasiba
Prosím:   pažalsta
Dovidenia:   do svidania

ČO MÁME ROBIŤ

  • Aktívne sa zúčastňovať osláv rôznych sviatkov.
  • Tvrdohlavo vyjednávať (podľa možnosti dosiahnuť takú situáciu, aby sa obidve strany cítili ako víťazi). 

ČO NEMÁME ROBIŤ

  • Diskutovať o komunistickej minulosti a o „bratskej pomoci“.
  • Zdraviť sa nad prahom dverí.
Hodnotenie užitočnosti článku:


    Umela inteligencia Novy narodopis Teoria poezie 3D-tlac Arduino Nove rekordy Prudove chranice Robotika Priemysel 4.0 Dejiny Slovenska do roku 1945 ang_znacky_fluidsim LOGOSoftComfort Novinky Historia elektromobilov Free e-kurzy Elektrina pre ZŠ Druhá svetová vojna Cvičebnice O troch pilieroch EP je spat Prehlad Fyzika Prehlad Informatika Ako sa učiť a ako učiť Dejiny sveta

     

    · Simulácie z fyziky 
    · O Slovensku po slovensky 
    · Slovenské kroje
    · Kurz národopisu
    · Diela maliarov
    · Kontrolné otázky, Domáce úlohy, E-testy - Priemysel
    · Odborné obrázkové slovníky
    · Poradňa žiadaného učiteľa
    · Rýchlokurz Angličtiny
    . Rozprávky (v mp3)
    · PREHĽADY (PRIBUDLO, ČO JE NOVÉ?)
    Seriály:
    · História sveta (1÷6)
    · História Slovenska (1÷5)
    · História módy (1÷5).

                                       
    Členstvo na portáli
    Mám účet a chcem sa prihlásiť Prihlásiť sa
    Nemám účet, ale chcel by som ho získať Registrovať sa
    Poznámka pre autora

    Ak ste na stránke našli chybu, dajte nám vedieť


    Copyright © 2013-2024 Wesline, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Mapa stránky ako tabuľka | Kurzy | Prehľady