Vytvorené: 11. 12. 2013 Tlačiť

V rumunskej kuchyni okrem silného vplyvu francúzskej kuchyne prevláda vplyv maďarskej, srbskej a tureckej kuchyne.

Rumunska kuchyňa na prípravu pokrmov používa olivový olej a veľké množstvo paradajok.

Pri príprave jednoduchých, ale aj zložitých obedov sa ako aperitív podáva silná pálenka cujka (slivovica) a solené olivy.

Polievky sa pripravujú z hovädzieho, teľacieho a baranieho mäsa, z hydiny a zo zveriny a s mäsovými knedličkami.

Predkrmy prevládajú pripravené s olejovými marinádami s použitím veľkého množstva cibule a paradajok. Z ďalších predkrmov je to rizoto z hríbov, kráľovská plnená kapusta alebo zajačí chrbát s olivami. Veľmi obľúbeným predjedlom sú majonézový šalát z ikier sumca alebo šaláty pripravené z údeného hovädzieho jazyka, zo šunky, z paradajok, z cibule a korenia.

Hlavné jedlá. Z hlavných jedál sú to mäsá jatočných zvierat, najmä mleté mäsá pečené na ražni a rošte. K jedlám pečeným na ražni a rošte sa podávajú rajčiakové šaláty s olejovou marinádou.

Z mias sú najobľúbenejšie baranie, jahňacie a hydina. Veľmi chutne a na viaceré spôsoby pripravujú Rumuni olejové, dobre korenené šaláty z baklažánu.

Okrem jedál pečených na ražni a rošte pripravujú mäsá dusením so zeleninou a s ovocím.

Baranie vnútornosti, ako srdce, pečeň, pľúca, uvarené, pomleté, pomiešané s cibuľou opraženou na oleji, prichutené cesnakom, soľou a mletým čiernym korením sa naplnené vo forme klobás do bravčovej sieťoviny upečú na ražni. Ako príloha sa podáva zemiaková kaša.

Veľmi chutným jedlom rumunskej kuchyne je kurča s marhuľami, ku ktorému sa podáva varená ryža.

Prílohy. Najčastejšie sa používajú zemiaky, varená ryža, prílohy baklažánu, ktoré sa upravujú na mnohé spôsoby. Veľmi obľúbenou prílohou je aj tekvica pripravená na rozmanité spôsoby.

K tokáňom sa uplatňujú prílohy z kukuričnej múky.

Múčniky. Z múčnikov sú najobľúbenejšie šľahané cestá plnené vaječnými krémami a ozdobené šľahačkou. Okrem toho sú veľmi rozšírené múčniky z lístkového cesta plnené rozličnými plnkami.

Nápoje. Medzi najkvalitnejšie patria biele a červené vína, nealkoholické nápoje a destiláty (cujka).

Hodnotenie užitočnosti článku:


    Cvičebnice Cvičebnice O troch pilieroch EP je spat Prehlad Fyzika Prehlad Informatika Ako sa učiť a ako učiť Dejiny sveta Dejiny Slovenska

     

    O VŠETKÝCH KURZOCH 

     

    · Simulácie z fyziky 
    · O Slovensku po slovensky 
    · Slovenské kroje
    · Kurz národopisu
    · Diela maliarov
    · Kontrolné otázky, Domáce úlohy, E-testy - Priemysel
    · Odborné obrázkové slovníky
    · Poradňa žiadaného učiteľa
    · Rýchlokurz Angličtiny
    . Rozprávky (v mp3)
    · PREHĽADY (PRIBUDLO, ČO JE NOVÉ?)
    Seriály:
    · História sveta (1÷6)
    · História Slovenska (1÷5)
    · História módy (1÷5).

                                       
    Členstvo na portáli
    Mám účet a chcem sa prihlásiť Prihlásiť sa
    Nemám účet, ale chcel by som ho získať Registrovať sa
    Poznámka pre autora

    Ak ste na stránke našli chybu, dajte nám vedieť

    Newsletter

    Nenechajte si ujsť žiadny nový článok

    @

    Copyright © 2013-2021 Wesline, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Mapa stránky ako tabuľka | Kurzy | Prehľady