Vytvorené: 20. 10. 2019 Tlačiť

Jeden z pätice tzv. cambridgeských špiónov, ktorí počas a po Druhej svetovej vojne dodali Moskve množstvo prvotriednych informácií[1].

Cairncross sa narodil v Škótsku 15.7.1913, vyštudoval jazyky v Glasgowe a potom nastúpil k spravodajskej službe. V roku 1937 vstúpil do britskej komunistickej strany. Sovietom sa upísal  začiatkom 40. rokov, jeho informácie im pomohli vyhrať tankovú bitku pri Kursku. V rokoch 1941-1945 mal odovzdať Sovietom 5832 dokumentov, v roku 1946 mu bol udelený  Leninov rad. Západ sa o existencii krúžku piatich mimoriadne zdatných sovietskych vyzvedačov, zverbovaných v Anglicku v 30. rokoch, po prvýkrát dozvedel koncom roka 1951. Vtedy boli identifikovaní štyria. Totožnosť toho posledného, Cairncrossa, bola s istotou potvrdená až začiatkom 90. rokov 20. storočia.

To ale Cairncross odmietal a popieral, že by Sovietom odovzdal nejaké závažné informácie. V autobiografii napísal, že chcel pomôcť Sovietom poraziť nacistické Nemecko. Od polovice 50. rokov žil v Taliansku, kde pracoval pre Organizáciu OSN pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) a neskôr vo Francúzsku sa živil ako prekladateľ.

[1] Ďalšími členmi preslávenej Báječnej alebo Cambridgeskej päťky boli Kim Philby, Anthony Blunt, Guy Burgess a Donald MacLean.
Zdroje
Prevzaté a upravené z: 
• https://adam.pluska.sk/clanok/22049/bol-poslednym-spionom-ktoreho-odhalili-z-cambridgeskej-patky.
Hodnotenie užitočnosti článku:


    Umela inteligencia Novy narodopis Teoria poezie 3D-tlac Arduino Nove rekordy Prudove chranice Robotika Priemysel 4.0 Dejiny Slovenska do roku 1945 ang_znacky_fluidsim LOGOSoftComfort Novinky Historia elektromobilov Free e-kurzy Elektrina pre ZŠ Druhá svetová vojna Cvičebnice O troch pilieroch EP je spat Prehlad Fyzika Prehlad Informatika Ako sa učiť a ako učiť Dejiny sveta

     

    · Simulácie z fyziky 
    · O Slovensku po slovensky 
    · Slovenské kroje
    · Kurz národopisu
    · Diela maliarov
    · Kontrolné otázky, Domáce úlohy, E-testy - Priemysel
    · Odborné obrázkové slovníky
    · Poradňa žiadaného učiteľa
    · Rýchlokurz Angličtiny
    . Rozprávky (v mp3)
    · PREHĽADY (PRIBUDLO, ČO JE NOVÉ?)
    Seriály:
    · História sveta (1÷6)
    · História Slovenska (1÷5)
    · História módy (1÷5).

                                       
    Členstvo na portáli
    Mám účet a chcem sa prihlásiť Prihlásiť sa
    Nemám účet, ale chcel by som ho získať Registrovať sa
    Poznámka pre autora

    Ak ste na stránke našli chybu, dajte nám vedieť


    Copyright © 2013-2024 Wesline, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Mapa stránky ako tabuľka | Kurzy | Prehľady